21.9.14

YAVRU KEDİ BAKIMI - YAVRU KEDİ NASIL BESLENİR.



Bundan 3 hafta önce, arkadaşım çocukların elinden bir kedi yavrusu kurtarmış. Çocuklar 3 günlük kedi yavrusunu almış, leğene su koymuş içinde yüzdürmeye çalışıyorlarmış, yani anlayacağınız öldürme çalışmaları..Hemen yavruyu aldığı gibi kurutmuş. ama ne yapacağını bilmediği içinde beni aradı, bende getirmesini söyledim. Annesinden ayrılan yavrunun henüz gözleri açılmamış ve göbek bağı duruyordu yani tahmini üç günlüktü..

Her zaman başınıza gelebilecek bir olay, belki bir gün sizinde karşınıza annesini kaybetmiş veya çocukların elinde ölmek üzere bir kedi yavrusu çıkabilir. Böyle durumlarda panik yapmayın.



- Yavru kediyi ıslak ise mutlaka iyice kurutun, kurutma makinesi kullanmayın, aşırı sıcak veya hava onu daha çok hasta edebilir, havlu ile iyice kurulayın.
- Bir koli veya sepet içine onu sıcak tutabilecek polar veya yünlü bir örtünün içine yerleştirin.
-Sıcak su torbanız varsa içini doldurup altına koyabilirsiniz ama onu yakmamasına dikkat edin. Yoksa bir pet şişede aynı işi görür.
- Yavru kediler çok ağlar, paniklemeyin uzun süre ağlayacak belki uyuduğunda susacaktır. Ama uyanınca tekrar başlayacaktır:)
- Yavru kedinizi beslemek için kedi biberonuna ihtiyacınız var. Acil bir durum olduğundan eğer çevrenizde petshop veya veteriner yok ise, eczaneden bir şırınga alabilirsiniz. Şırınganın iğnesini kesinlikle kullanmıyorsunuz.
- Sütü asla dolaptan soğuk vermiyoruz. Biberona doldurup, sıcak su dolu bir bardağın içinde bekleterek ılıtabilirsiniz. Elinizin üstüne damlatıp sıcaklığını anlayabilirsiniz. Elinizi asla yakmaması lazım.
- Şırıngaya süt çekerek, ağzına akıtın. Ellerini ve kollarını tutmanız gerekebilir,çünkü bebek kediler çok hareketlidir ve sütü o şekilde ilk günler içmek istemeyeceklerdir. Biberona alışınca işiniz kolaylaşır.
- Yavruyu 2 saatte bir beslemeniz gerekir. Onlar çok sık acıkır.
- Ağzı köpük köpük olunca doymuş demektir. Çok fazla beslemeye çalışmayın, mideleri oldukça küçüktür.
- Besleme işleminden sonra çişini ve kakasını yaptırmanız gerekir. Parmağınızı ıslatarak, yavru kedinin poposuna minik minik darbeler yapın. Bu anne kedinin yalama işlemini hatırlattığı için kedicik çişini ve kakasını yapacaktır.
- İlk günler kakasını oldukça zor yaparlar ama çişlerini hemen yapacaklardır. Kakasını mutlaka yaptırmaya çalışın bu yavru kedi için hayati önem taşır. Yoksa onun çatlama sebebi olabilir.


Bebek kedinizin iyi beslenmesini istiyorsanız. Ona veterinerde satılan kedi sütü temin edebilirsiniz.
Böyle bir imkanız yoksa sütün içine bir çay kaşığı yumurta sarısı çok az tereyağ koyabilirsiniz.Bu şekilde beslenmesini sağlayabilirsiniz. Sütün içine kesinlikle su ilave etmeyin. Bu sütün besin değerini azaltacaktır.Bazıları şeker falan koyun der ama sakın. Bize sakıncalı şey kedi yavrunuza yarar sağlamaz. Keçi sütü alan bulursanız harika olur.

Bizim Miniş hanım, şu an 3 haftasını tamamlamak üzere, oldukça sağlıklı görünüyor. Aynen size anlattığım şekilde onu besledim. Daha öncede 3 bebek baktığım için tecrübe kazanmıştım. Bizim Miniş kıza, ben evde olan h"erbalife" protein tozunu sütüne katarak besledim çoğunlukla:)

İlk geldiği gün..




Bir hafta sonra...




Bir yavru kedi görünce lütfen onları ölüme terk etmeyin, alın ve dediklerimi yaparak onu hayata kazandırın. Çocuklarınızı lütfen eğitin. Onların birer oyuncak olmadıklarını anlamalarını sağlayın.

İki video çektim belki fikir olur diye ve Miniş hanımı görün istedim:)

Nasıl beslenir:)
Mızmız bir kızım var.. :)



Nasıl kaka yaptırılır.?
Biraz boklu ve ishal bir güne denk geldiniz:)









35 yorum:

  1. yaa ne güzel yazmışsınız. nedense gülümseyerek okudum. kedi aşkım depreşti iyice. çok tecrübelisiniz ben de bilgi sahibi olup kedi beslemek istiyorum. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Büşracığım verelim sana bir kedi o zaman:)

      Sil
  2. İkinci videoyu izleyemedim ama olsun, çok büyük bir iş yapmışsınız gerçekten. Ne kadar zorlu bir süreç insan hiç anlayamıyor böyle okumadan bakmadan. Kedi sahibi olmak hep istiyorum ama ne kadar büyük sorumluluk olduğunu fark ettikçe, kendimi dizginlemeye ve daha uygun bir zaman kollamya başladım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Uygun zaman gerçekten önemli ayrıca ciddi bir sorumluluk gerçekten ama onlarla yaşam gerçekten çok güzel:) tavsiye ederim ama benim gibi sayısı şaşırmadıkça..!

      Sil
  3. Anam ölürüm ben bu minnağaaaa! :)) Videoları izlemeyeydim eyiydi. Şimdi canım kedi çekti benim ne olacak. Sanki yemek çekmiş gibi kurduğum cümleye bak.

    YanıtlaSil
  4. wow,ellerine saglik cok tesekkür ediyorum paylasim icin cok güzel simdiden tecrübe edindim benim de kedim vardi ama böyle minnak degil di cok tatli ya sizi tebrik ediyorum :)
    sevgilerimle♥

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) İnsan yavru kedi bulunca ne yapacağını şaşırıyor, bende çok okumuştum zamanında. Kedinize ne oldu?

      Sil
  5. Öncelikle Minnak ne kadar sağlıklı ve güzel büyümüş maşallah. Size de helal olsun :) Videoların ikisini de izledim :) Küçüçük kedi bile hayatta kalmak için sütünü nasıl içiyor ama bizim insanımız (anne baba unutunca hayvanların canının olduğunu çocuklarda unutuyor malesef) unutuyor onun canının olduğunu. Keşke ufaklığın başına kötü şeyler gelmeseydi. Ama ne şanslı ki sizin gibi biri çıktı karşısına :) Yavru kedi bulursam aklımda olacak hepsi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet tahminimden daha güzel ve çabuk gelişti, baya el dolduruyor birde ağır:) Şimdiden çok tombiş bir kız olacak, herbalife maması işe yaradı sanırım..Çocuklara eğitim şart sevgi verilmeli, canlılara zarar verme dürtüsü onları kötü bir birey haline getiriyor..

      Sil
  6. Avuçiçi kadar bir güzellik , elinize sağlık hem bu güzel yazı için hemde kediciğe emekleriniz için. Karnı tombiş tombiş küçük ama çok sağlıklı duruyor..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende şimdi senin blogunu okuyorum. Çok güzel paylaşımlar yapmışsın:)

      Sil
    2. teşekkür ederim =) beğenmenize sevindim

      Sil
  7. yüreğine sağlık canım ben poposuna nemli bir pamukla pıtpıt yapıyordum ama sürekli yapmıyordum şimdi öğrendimki sürekli pıtpıt çişini pıt pıt yapıyordu kaksınıda pıtpıt yapınca ıkına ıkına :) ama benim baktıklarım bu kadar minik değildi

    çokda tatlıymış güzel yuvası olsun minnağın

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yıldızcığım bakıyoruz işte, bir can bir can kurtaralım değil mi:) Sağolasın..

      Sil
  8. Başıma gelirse diye soruyorum: Günde kaç kez beslemek gerek, kaç saat arayla, bir de tuvaletini her besleme sonrası mı çıkarmak gerekiyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kklemeyi unutmuşum, 2 saatte bir beslenmesi gerekir. 4 haftadan sonra zaten bu süreler uzayacak katı gıdaya geçebilecek:) Evet her mama yedikten sonra kaka çiş işlemi tekrarlanır..
      - Besleme işleminden sonra çişini ve kakasını yaptırmanız gerekir. Parmağınızı ıslatarak, yavru kedinin poposuna minik minik darbeler yapın. Bu anne kedinin yalama işlemini hatırlattığı için kedicik çişini ve kakasını yapacaktır

      Sil
  9. kıyamam ben ^.^ süt+su+nişasta+yumurta sarısı da başka bir anne sütü tarifi. İsteyenler yapabilir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Arada sadece süt ve nişastalı da yapıyorum:) ama çok vermiyorum kaka yapması zorlanmasın diye..

      Sil
  10. ne güzel ve gerekli bir yazı olmuş, teşekkürler.
    evdeki 2 kedim de aynı yöntemle büyüdü :)
    bir de pire ve konak sorunu oluyor ki en son kurtarmaya çalıştığım yavruyu bu yüzden kaybettik. bizim toz ve kir sandığımız şeyler meğer konakmış. gerçi ertesi gün anladık ve veterinere götürdük ama vet tozladı ve bizi yolladı. ertesi gün halsizleşti ve tekrar vete götürdük serum verdiler ama kurtaramadılar. kansız bırakmış parazitler yavruyu, belki ilk vete götürdüğümüzde serum verseler yaşayacaktı ama melek oldu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Süt anne aramadan, yavru kediler bu şekilde büyütülebiliyor yani.. Evet bebek kedilerde pire olabiliyor. Miniştede vardı . O konak dediğiniz aslında pire yumurtaları. Ben minişi bu nedenle 3 kez yıkadım. Ama yıkama ve kurulama işlemini çok ciddiye alıyorum hasta olmaması için. Böylelikle pireler suyu görünce bayılıyor ve çoğu gidiyor.Çünkü bu yaştaki ufak bir kedi için sprey ve damla zehirleyici oluyor.Bebekler için çok üzüldüm.:(

      Sil
  11. Merhaba,bizde de şuan yaklaşık 1 haftalık bir yavru var.bu gün ilk günümüz ve saat 4 ama ben uyuyamıyorum korkudan.o kadar küçük ki her an bir şey olacak diye içim çıkıyor.her öğünden sonra çişini yapıyor ancak tam anlamıyla dışkısını yaptıramıyoruz.yarım saat uğraştıysam da yine olmadı.2 öğün önce yani yaklaşık 4 saat önce de epey bir uğraş sonrası yaptı.bu korkulacak bir durum mudur,lütfen destek olun.çok küçük olduğu için dış havayla elimden geldiği kadar temas etmemesineözen gösteriyorum,dolayısıyle veterinere gitmeye dahi korkuyorum.sürekli veterineri aramaktan da adamı bıktırdım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, mesajınızı geç gördüm, çok özür dilerim. Çok panik yapayın. Kakasını mutlaka yapacaktır. Karnı çok sert ve şiş ise veterinere götürmeniz de fayda var Şu an onu nasıl ve neyle besliyorsunuz? Çok panik yapmayın. Yazdığım şekillerde besliyorsanız kendini toparlayacaktır. Facebook beni ekleyebilirsiniz..https://www.facebook.com/shemellon yardımcı olmaya çalışır size manevi destek verebilirim.

      Sil
  12. Antalya Murat Paşa civarında evcil temiz kedi varmı acaba bakamayacak olan varsa da biz aalabiliriz.

    YanıtlaSil
  13. o yavrunun tıpkısına ben bakıyorum.nasıl yapacağım derken paylaşımınız çok işime yaradı.teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İşinize yaradı ise çok sevindim.:) Ufaklık sağlıkla büyüsün.

      Sil
  14. Merhabalar. Bugün gördüm blogunuzu çok iyi işler yapıyorsunuz.
    Sahipsiz sokak kedilerini elinizden geldikce ilgi gösteriyorsunuz ve bu beni çok mutlu etti. Her zaman sizin gibi insanları görmek istiyoruz etrafımızda. Allah her daim böyle güzel işlerle uğraşan arkadaşlarımıza yardımcı olsun.
    Bu arada küçük kedi bakımı çok zordur ama imkansız değildir. Lütfen sabırlı olalım onları kaderlerine terk etmeyelim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoş geldiniz, çok teşekkür ederim. Elimden geldiğince az da olsa bir şeyler yapmaya çalışıyorum.
      Taktir edilmekte çok güzel.. Yorumunuz için teşekkür ederim.Sevgiler.

      Sil
  15. 3 tane yavru kedi buldum anneleri yok göbek bağları üzerlerinde şırıngayla süt vermeye çalıştım am hiçbir şekilde içmiyolar ne yapmalıyım bugün ilk günleri yarın veterinere gidicem ama yarına kadar ya ölürler de😢

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Ayşegül, onları zorla da olsa beslemelisin.
      Veterinere gidip salık durumlarını kontrol ettirmelisin.
      Mutlaka bir biberon edin veya geçen gün markete görerek aldığım Bebekler için" burun aplikatörü "adında satılan ve biberona benzeyen üründen alabilirsin.
      Ben Happy Center da buldum ama bir çok marketin biberon satan yerinde var. Ucu minik bebekler için harika. Bununla çok rahat besleye bilirsin. Kedi nasıl beslenir, videoumu mutlaka izle.. İnşallah kedicikleri kurtarabilirsin. Arada haber et.

      Sil
  16. Bu kaç aylık abi su anda videoda

    YanıtlaSil
  17. iyki yazmışsınız benim kedimde doğurdu dörtane 1kız3erkek kedim ortadan kaybolmuştu yavrulara nasıl bakılır diye aradığımda yazı çıktı karşıma iykide çıkmış yavrulara bakmaya hazırım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Faydalandı iseniz çok sevindim.
      Sağlıkla büyüsünler inşallah:)

      Sil
  18. Ya varya bende tam böyle bir kedi arıyorum ama evim uygun değil

    YanıtlaSil