12.3.16

KADINLARIN KORKULU RÜYASI - RAHİM FİLMİ




Yaşadığım bu deneyimi sizlerle paylaşmak istiyorum, çünkü bir kadınsanız bir gün mutlaka bu filmi çektirmek zorunda kalmış, yada kalacak olabilirsiniz. Ben bu filmi çektirmek için çok geç kalan bir kadınım. Aslında zorunda kalmadan bence kesinlikle genç bir bayan iken hatta evlenmeden önce mutlaka çekilmeli. En azından sizin doğumsal ve doğurganlık durumunuz hakkında karşınıza çıkacak bir sorun olup olmayacağını size net olarak bilgi vermesi açısından önemli. Ama benim gibi bunu korkudan erteliyor olabilirsiniz. 
Bu yazı sizin için....

40 yaşındayım ve hamile kalamama yani "İnfertilite" (Kısırlık) sorunu yaşıyorum. Üç yıllık mutlu evliliğimde, ailelerimize sevinecekleri haberi veremeyince, doktorların kapısını çalmaya başladık.  İki sene önce Tüp bebek merkezlerinden birine yolumuz düştü. ( Medicana) Bu tüp bebek maceramı kısaca anlatacağım. Merkezdeki doktorla, kısa bir konuşma, sonunda, yaşımdan ötürü hemen tüp bebek önerisinde bulunuldu. Bir kaç test istendi, ama bunun içinde rahim filmi yoktu. Rahim filmi istemeyecek misiniz? Dediğimde "gerek yok" dendi. Bir hafta git gel, çatlatma patlatma iğneleri , sonra yumurta toplama ve yumurta transferi işlemleri sonucu, ayın sonunda bebeğin tutmadığı bilgisi geldi. Neden? Nedeni yok. Vücut kabul etmemiş, hemen yeni randevu vermeye çalıştılar. Ama bunlar hem psikolojik hemde maddi işler. Tabi ki hayır dedik..

Sonrasında bir bekleyiş. Neyi bekliyordum bilmiyorum ama psikolojik olarak yıkım oluyor. Bir kadının sanırım en çok istediği şey doğal yoldan hamile kalmak.. Belki bir mucize...Beklediğim sanırım buydu..

Bekle bekle mucizem gelmeyince, ki zaten hayatımda hiç bir şey kolay yoldan gelmedi bana.. yine  uzun uzun yazılanları ve  deneyimleri okumaya başladım. Sonunda aklın yolu birdir diyerek, Zeynep Kamil Hastanesinin yolunu tuttum. Sırada bekleyen on bebeği olmayan kadınla birlikte, bir odaya alındık ve elimize pembe maksi  eteklerimizin tutuşturulduğu kasvetli bir ortamda, ultrasona girdik. On kişiden iki kişiyi. (Biri benim) siz kalın diyerek beklemeye aldılar. Sorunlu iki kişi.. Sonunda bir uzman doktor daha bizi gördü. Yanımdaki bayanı ilaç vererek gönderdiler. Benim işim ise karmaşık listesine alındı..

Elime bir kağıt tutuşturuldu. Bizden yapmamızı istedikleri test ve filmler. İkinci sırada istenen: kişinin rahim filmi...:/ Korkulu rüyam ama kafaya koydum bu sefer kaçış yok. Neden hamile kalamıyorum? Bu sorunun cevabı artık çok önemli.. Zaman yok artık, tüketmişim zamanımı..
Zeynep Kamil Hastanesinde bütün işlemlerimi yaptıracağım. Özellerden aldım ağzımın payını.Mızmız bir kadın olmayacağım. Aslında acı eşiği yüksek ve korkusuz sayılan insanlardanım. Kolay kolay ameliyat falan korkutmaz beni. Ama bu film olayı panikletiyor..

İnternette rahim filmi hakkında yazılanları okumak korkumu ikiye katlıyor. Filmi bir çok yerde çektiren binlerce kadından, Çok acıdı,  öyle oldu, böyle canım yandı, tüplerin kapalı olunca canın yanıyormuş vs vs. veya hiç acımadı, boşuna korkmuşum gibi yorumları okuyorum. Bir gün eşimin, kuzeni ile bir konuşma arasında, film çektireceğimi ve korktuğumu söyledim. Nerede çektireceksin dedi?  Bende , Zeynep Kamil Hastanesinde dedim. Aman sakın, benim orada çekildi ve ben kendi başıma gitmiştim, bilmiyordum, rahim filmi çekimi sırasında çok canımı yaktılar. Sanırım eski bir makineydi oradaki, ve ben çok pişman oldum. Evime zor geldim, çok bağırdım dedi. 
Bunu duyan ben artık orada bu filmi çektirme fikrini kafamdan silip attım.  Sonunda Ağrı ve acı çekmeyeceğim bir merkez aramaya başladım. Herkesin çok tavsiye ettiği doktor ve merkezden bir randevu aldım.

Şişli Echomar Görüntüleme Merkezi
Radyoloji  Uzmanı Dr . Cevat Bayrak

Echomar Merkezine daha önce, kolum için gelmiştim. Tertemiz ferah bir merkez. Rahim filmi içinde eşimle o gün birlikte gittik. Hgs çektirmeye kanamalı olmadığınız bir günde gitmeniz gerekiyor. Açlık tokluk gibi bir durum gerektirmiyor. Eşimi bekleme salonunda bıraktım, beni hazırlanma odasına götürdüler. Bu oda da dört adet soyunma kabini var.İçinde, terlik, önlük, ped  gibi şeyler var. Mavi elbisemi giyip, odaya geri döndüm Sıramı beklerken, korkudan buz gibi olmuştum. O sırada kapı açıldı içeri benden önce film çektirdiğini düşündüğüm bayan İki büklüm karnını tutarak girdi. Ağzımdan yüzümü buruşturarak Çok mu acıyor? diye bir soru çıktı. Bayan" benimki acıdı" diyerek, inleyip soyunma kabine girdi. Zaten korkudan buz olmuşken, bacaklarım birbirine vurmaya başladı. Soğuk soğuk terler akmaya başladı. Hani acımayacaktı? Hani acıtmayan merkezdi. Ağrı yok diyorlardı. Benim ne işim var burada ? Şimdi içime bir şey sokacaklar, çok canım yanacak... Bitsin bu işkence... Buradan nasıl kaçabilirim diye camlara kapılara bakıyorum. Orada sıramım gelmesini sanırım 10 dk falan bekledim. Hayatımın en uzun 10 dakikasıydı. Odada duvara monte bir ekranda  Dr.Cevat bey'in rahim filmi hakkında bilgi verdiği videosu dönüp duruyor. Sesi çok rahatlatıcı ama ben hala panik atak halindeyim.

Kapı aralandı. Hemşire ; sıra sizde dedi. Hemşirenin arkasından tin tin gidiyorum. Sanırsınız , idam edilecek suçlu edası ve sessizliğiyle giyotin masasına çıkıyorum. Dünya ve saniyeler dondu. Bir koridor ve bir kapıdan sonra büyük bir odaya geçtik. İçeride inanılmaz büyük boyutta bir makine var. Oda aynen,filmlerdeki bir deney laboratuvarındaymışsınız hissi veriyor. Camlı odanın önündeki yatağa uzanıyorsunuz. Diğerleri camdan tarafta. Kendimi üzerinde deney yapılacak insan gibi hissediyorum. Dr. ve hemşireler ise  bilim adamı. Çok mu film izliyorum ne?  Yatağa mavi elbisemle uzandım ve işte o zaman dayanamayıp gözlerimden yaşlar süzülmeye başladı. Garip duygular, artık korkudan mı , yoksa bunları yaşamak zorunda kalmaktan mı ? bilmiyorum. Hemşire bayan sakinleştirmek için benimle uzun uzun konuştu. Hatta ojelerimi çok beğendiğini söyledi. Bende gülümsedim. Oraya gelirken makyaj ve oje sürmüşüm. Gülümsedim, gözlerimden yaşlar süzülürken. İçeri Dr. Cevat bey girdi ve konuşmaya başladık. Neden ağladı mı sordu?  Korkudan dedim. Ağlamam durana kadar benimle konuştu, espiriler yaptı. Çok özel bir doktor..Sonunda bacaklarımı bükerek, yana doğru bağdaş açma pozisyona getirdiler. Ve bacaklarımın arasına makinenin kamerası girdi. Yatak havaya kalkmaya başladı. Yerden 1,5 metre falan yükseldi. Çok canım yanarsa, atlayabilir miyim diye baktım ama .:) İmkansız gibi, çünkü sizi kamera baya sıkıştırıyor. Hatta neden kollarımızdan ayaklarımızdan bağlamıyorlar ki diye düşündüm. Çünkü çırpınan falan olur kesin.. :)

Dr. Bey:
Simdi adet sancısı gibi bir şey hissedeceksin dedi. Acırsa söyle diyede ekledi. 
İşte başlıyoruz....
Igg, ıı, hım
Bir an nefesim kitlendi.
Gerçekten regl sancısı gibi.
ve bitti.
Bitti mi?
Evet bitti bu kadar dedi.
Ay ben bunun için mi bu kadar ağladım korktum, ecel terleri döktüm...
Eh evet.. 
Şimdi mutluluktan ağlayacağım.
Bitmiş he, inanamadım.
Sanki şaka gibi...
Durum hakkında hemen orada bilgi alıyorsunuz.
Dr. Bey, bana bir kanalımda genişleme ama açık olduğunu, sağ tüpümün ise tamamen kapalı ve hatta yapışık, ameliyatlık bir durum olabileceğini söyledi. Bunun nedeni ise daha sonra öğrendiğime göre; küçük yaşta apandisitin patlaması sonucunda, oraya yayılan salgının sağ tüpümü kapatmış, olmasıymış.

Bekleme odasına geri dönerek giyindim. Hiç bir acı, sızı veya herhangi bir şey hissetmedim. Kendi kendime söylendim bile.. 
O kadar korktuğuna, bunu bu kadar geciktirdiğine değdi mi?
Giyindim ve eşimle birlikte raporumuzu salonda kahvemizi içerek bekledik. Sonra doktorla görüşme talep ettik. Uzun uzadıya durumum hakkında bilgi aldım. Ne yapmam gerektiği konusunda konuştuk. Ben acı duymadığım için mutlu ama, tüp bebekten başka çaresi olmayan ve beni neler beklediğini bilmeyen bir yolda ilerlemek üzere, merkezden çıktım. 

Bu acısız ağrısız filmin bedeli 450 TL. Neden diğer yerlerde acı çekiliyor? Çünkü hastanelerimizde hala eski yöntem cihazlar kullanılıyormuş. Yani eski yöntemle çekilen bir film sonucu canınız yanacaktır. Çünkü eski mekinelerde rahim filmi çekmek için, kanca yöntemi ile, rahime düzleştirme denilen işlem yapıldığı için acı çekiliyor.Ama bu gibi merkezlerde son sistem C kollu denilen makineler olduğu için büyük ihtimal benim gibi canınız yanmayacak. Yani gidip eski yöntem bir makinede ve bu işlemi yaptıracaksanız evet korkabilirsiniz ve canınız yanabilir.

Korkmayın, ama ihmalde etmeyin..

Sevgiler..







29 yorum:

  1. Siz böyle anlatınca, okurken ben korkuyor ve acı çekiyormuşum gibi yerimde duramadım bir türlü. Garip hissettim. Sonrada düşündüm ''Neden hep biz kızlar, kadınlar bütün zorluklara katlanıyoruz?'' Şu an apayrı duygular içindeyim. Dilerim Rabbim size yaşadığınız korku dahil karışık duyguların hayırlı bir haberle dönüşünü nasip eder. İnşallah bir evlat sahibi olabilirsiniz ve gençsiniz sakın ümidinizi kaybetmeyin. Benim yengemde ilk bebeğini tüp bebek yöntemiyle kazandı şimdi ise normal yollarla tekrar hamile. Siz gönlünüzü ferah tutun lütfen. Rahim filmini ilk kez duydum, bu yararlı ve bilgilendirici yazı içinde ayrıca çok teşekkür ederim. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende yazarken, aynı şeyleri yine yaşadım. Ama filmin sonunu bildiğim için:) rahattım.
      Acı çektirdiysem üzgünüm, sadece yaşadıklarım. İnşallah hiç gerek olmaz. Olursa da korkmayın,.) Kısmet bebek için hala mutluyum, umudumu yitirmedim..Yorum için teşekkür ederim.

      Sil
  2. Okurken mideme sancılar girdi 😔 Allah bundan sonra elde edeceğin herşeye kolay yollarla kavuşmanı nasip etsin inşallah ablacım😚

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu kadar ayrıntılı yazmak zorunda kaldığım için üzgünüm ama bunu yaptıracak insanın kendini hazırlamasını istedim. Yaşamayan insanlarda tabi korkuyor haliyle. Biraz önce yazımı Ethem abin okudu ve dedi ki: Okurken içim kasıldı. Filmi sanki ben çektirdim İçime bir şey oldu :)) Erkek gözünden ne tuhaf bir durum
      İyi dileklerin için teşekkürler canım.

      Sil
  3. Bu yazıyı yazman çok iyi olmuş. Bir çok kadın bu durumu yaşıyor ve ne yazıkki o acıyı yaşadılar. Bayıltarakta çekiliyormuş diye duydum ama gerçekmi acaba , sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de çok iyi oldu, çünkü ; ben araştırırken, düzgün anlatan bir yazı bulamamıştım. Ne merkez ne doktor, nede olay hakkında..Biraz gecikmeli bir yazı oldu. Ama bunu mutlaka yazmalıyım demiştim.
      Bu gibi iyi bir sistem makine ve doktoru olan merkezlerde çekilen filmler için, bayıtılmaya hiç gerek yok. Boşuna anestezi almak gereksiz, zaten acı çekmeyecekler, yada çektikleri acıda minicik bir şey olacak. Yorum için teşekkürler arkadaşım.

      Sil
  4. Sonu kötü bitecek diye o kadar korktum ki :)) Siz gönlünüzü ferah tutun bol bol dua edin veren de O alan da O. O yüzden hiçbir şey imkansız değil şu hayatta..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mutlu son:)
      Öyle tabi, zaten o inancımız olmazsa , kahrolurduk.
      Umutluyum inanıyorum, bebek olmasa mutsuz olacağımı sanmıyorum ama olsa iyi olurdu:)
      Teşekkürler

      Sil
  5. Kuzummm bu yaşım da böyle bir derdim yokken bile satır satır sizinle birlikte gerildim sonra bir oh çektim nihayet korkulan olmadı diye:))
    Dilerim her şey yolun da ilerler ve gönlünüzce sonuçlanır hep birlikte kutlarız burada.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Evet olmadı, inşallah bu olayda kimsenin canı yanmaz.
      Bizim hastanelerde artık iyi bir sistem bile bu işlemi yaparsa çok iyi olacak.
      Amin, isteyen herkese..

      Sil
  6. Tatlım çok geçmiş olsun ağlayarak okudum. Sanırım bir süre daha da ağlayacak gibiyim. Çok öpüyorum!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oy:( ağlama lütfen.. Çok üzülürüm..:(

      Sil
  7. İnanın yazdıklarınızı okurken, benim de ayaklarım boşaldı. Hayatta ne ile karşılaşacağımızı bilmiyoruz. Allah gönlünüze göre, sıkıntısız, kolayca bir gebelik ve sonrasında sağlıklı, hayırlı evlatlar nasip etsin. Farkında olmadan evlatlar demişim, Allah mı söyletti acaba, belki ikiz olur ne dersiniz?
    Hiç canınızı sıkmayın, herşey güzel olacak inşallah. Bu tecrübenizi paylaştığınız için de teşekkür ederim.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dualarınız ok teşekkür ederim, Kim bilir :)
      ikiz olsa harika olurdu. Bir taşla iki miniş:)

      Sil
  8. Geçmis olsun umarim tüm hayallerin gerçeklesir. Bilgi verici yaziyi çok faydali buldum. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  9. Sen anlattıkca ben korktum:) ama oldukça bilgilendirici bir yazı olmuş çok teşekkürler:) bu konuda oldukça bilgilenmiş oldum:)

    YanıtlaSil
  10. Nasıl da benzer durumlar,korkular yaşamışız...ben de son çare olarak çektirdim rahim filmini. korkulardan dolayı genel anestezi alarak :( Acısını bilmiyorum ama hastanelerin kadın doğum bölümlerindeki ortamlar zaten beni korkutmaya yetiyor.
    çok geçmiş olsun size...bana da hiçbir şey kolay yoldan gelmedi ama biz mucizemize kavuştuk:) siz de kavuşursunuz inşallah...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. en son çare bende anestezili bir yer arayacaktım.
      Sizin çektikleriniz sonucu sonu güzel bitmiş:)
      İnşallah bende kavuşurum.
      O ortamlar gerçekten çok zor ..
      Yaşanıyor ne yazık ki. Yorum için teşekkürler. Sevgiler

      Sil
  11. Coook gecmis olsun shemellon, okurken karnima agrilar girdi neyse ki aci cekmemissin. Tup bebek hem maddi hem manevi olarak yipratiyor insani bir yakinimdan biliyorum ama sonu hayirli olur umarim ve sen o guzel haberi buradan bizimle tez zamanda paylasirsin ;) Bol sans sevgili blogdasim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet bu işler gerçekten baya yıpratıcı oluyormuş. Yaşayınca öğreniliyor. //
      Tidyciğim , Teşekkür ederim.

      Sil
  12. Gerçekten kadın olmak her alanda zor. Ağrısız sızısız atlatmışsınız çok şükür. İnşallah bir daha sıkıntı çekmez, en kısa zamanda bizimle güzel haberlerinizi paylaşırsınız. İnanç çok önemli. Hayırlısıyla isteklerinize kavuşursunuz inşallah. :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kadın olmak, hele bu konularda hepten zor:(
      İnanıyorum canım, amin. Teşekkür ederim.

      Sil
  13. Okurken o makinaya sanki ben girecekmişim gibi heyecanlandım. Geçmiş olsun. Bebek için Öncelikle kilonuz varsa kilo vermeniz gerekiyormuş. Umarım en yakın zamanda bebeğinizi kucağınıza alırsınız:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, Vki ( vücut kitle endeksi ) 29 dan yukarı olmaması gerekiyormuş. Tüp bebek denemem de 20 kilo fazlam vardı. Şimdi o fazlalığımı sırf tüp bebek için verdim. Çok şükür.
      İyi dilekleriniz için teşekkür ederim:)

      Sil
  14. Yazınızı okuyunca tüylerim diken diken oldu. Bende de jinekoloji korkusu var. Dilerim en kısa zamanda sağlıkla ve sağlıklı bir bebeğiniz olur :)

    YanıtlaSil