20.4.16

HEİDİ FİLMİ YORUMUM : "HEİDİ" BİR ÇOCUK DRAMIDIR..



Çizgi film sevmeyen var mıdır? Yoktur sanmıyorum. Biz koca eşeklerin evinde çoluk çocuk olmadığı halde çizgi film kanalı açık duruyor ise:) demek ki baya seviyoruz. Animasyon filmleri ise, daha çıkacak haberini alınca not edip beklemeye başlıyor ve ilk hızla seyrediyoruz. Üstelik bir kez seyretmek yetmiyor, bize, sıkıldıkça tekrar tekrar izleyebiliyoruz.


Heidi çizgi filminin yeni versiyon filminin çekileceğini duyduğumdan beri, mutlulukla bekliyordum. Çünkü çocukluğumuzda seyrettiğimiz yegane bir kaç çizgi filmden biri olan Heidiyi hepimiz çok severek izledik. Hikaye olarak piyasaya çıkan Heidinin yazarı bayan "Johanna Spyri". Kendisi bu çocuk kitabını 1881 yılında ve 53 yaşında yazıyor. Daha sonra kitabı çizgi film haline getirenler Japonya oluyor. Yani bizim izlediğimiz versiyon japonların çektiği .Sonrasında bir çok ülke zaman zaman bu kızın hayatını anlatan film yapıyor. Sonunda İsviçreli yönetmen kendi hikayelerine el atarak bu filmi tekrar çekme kararı alıyor.



Format Animasyon serisi
Tür Drama
Senarist Isao Takahata
Ülke Japonya
Bölüm sayısı : 52
Prodüksiyon
Yapımcı Nippon Animation
Gösterim süresi 21-22 dakika
Yayın bilgileri
Kanal TRT (1976-1977)
CNBC-e (2003)
Kanal 1 (2007-2008)
Kidz TV (2014-)


Düşünüyorum da çocuk yüreğimizle, heidinin hayat dramını bence pek algılayamadık. Yani en azından ben hiç böyle hissetmemiştim . Mutlu mesut bir kız çocuğuydu benim için. Hepimiz onun gibi olmak istiyorduk. Sadece onun o güzel pembe yanaklarını, somun ekmeklerini ve çatı katındaki odasını hatırlıyorum. Çıplak ayakları içimi burkmuyor değildi tabi. Ama yinede gerçeği hiç fark etmemiştim. Clara'nın bacakları beni daha çok üzüyordu mesela...


Şimdi öğreniyorum ki, o "çıplak ayaklar" bir devrin ve dramın işaretiymiş. Yaratıcısı bayan "Johanna Spyri", yazdığı "Heidi" isimli çocuk kitabı aracılığıyla, çıplak ayaklı çocuklar diye bilinen, İsviçre'nin köle çocuklarının hayatını anlatmış. O dönemlerde yetim kalan veya fakir olan aileler çocuklarını zengin ailelere satar ve onların üzerinden gelir sağlarlarmış. Bu çocuklar verildikleri evlerde hor görülüp, dışlanıyorlarmış. Bu konuyla ilgili derin bilgiye buradan ulaşabilirsiniz. Okurken içim parçalandı. Bunları bilmeden gittiğim bir filmde neden duygusallaştığımı şimdi daha iyi anlıyorum.



Biliyoruz ki, "Heidi Adelaide" bu çocuklardan birisi.

Bu nedenle başlığı mı dram olarak attım. Çünkü Filmi izlemeye gitmeden önce, konusunda Aile, macera yazıyor. Olması gereken kulvar bu değildi. Ama çizgi film açıklamasında, konu dram olarak yazılmış. Doğrusu da buydu..


Filme gelirsek; konuda kopukluklar vardı. Büyük ihtimal fazla sahneler kırpılmış..

- Mesela teyzesi Heidiyi, getirip dedesine bıraktı. Bir iki gün sonraki sahnede ,Heidi'nin o güzel dalgalı uzun saçları kısa kesilmiş, ve üstünde erkek kıyafetleri ile görüldü. Hangi arada kesildi ve o kıyafetleri nereden buldu. Sır...

- Köylü halk tarafından Alp Dedenin bir adamı öldürdüğü söyleniyor, ama neden, gerçek mi? Yalan mı? Neden böyle bir dedikodu var ? Sır... Açıklama ayrıntı vs yok..

- Alp dedenin neden dağlara kaçarak, insanlardan uzakta yaşamayı tercih ettiği ve aslında çok iyi bir iyi yürekli iken neden insanların ondan nefret ettiği... Sır.

- Alp dedenin alkolik olduğu gerçeği .. Sır
Biz filmi ve konuyu bildiğimiz için, parçaları birleştirebiliyoruz. Ama yeni nesil için Heidi bir muamma olarak kalacak. Yapımcı ve yönetmen bir çok konuda kendi kafalarına göre açıklamaya gerek yok nasılsa biliyorlar edasında gitmişler. 

15 Nisanda gösterime giren film de Alp dedeyi, Bruno Ganz oynuyor. Pamuk sakallı bir dede olan Alp dede rolünde çok başarılı buldum kendisini..


Heidiyi ise; Anuk Steffen isimli bir kız çocuğu canlandırıyor. 11 Yaşındaki Anuk, hakkında pek bir bilgiye ulaşamadım. Ama bu ismi ve yüzü unutmayalım, gelecekte onu bence bir çok filmde göreceğiz. Sanırım bu ilk filmiydi:) Öyle tatlı ki..

Sinemada bir anne, iki 12 yaşlarında çocuk ve ben vardık. Çocukların filmi çok sevdiğini sanmıyorum. Bir şeyler öğrenmişlerdir, ama büyük ihtimal eğlenmemişlerdir. Alp dağların muhteşemliği görülmeye değerdi.

Ben ise filmin çoğunu ağlayarak geçirdim:) Çocuk filmleri beni hep çok etkiliyor.


Şimdiden iyi seyirler..

20 yorum:

  1. kitabı tabi çok severek ve senin gibi çok üzülerek okumuştum bu filmi seyretmem o japonların yaptığı çizgi film çok daha güzel bence..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence filmi de seyret, :) Ağlasak da, güzeldi.

      Sil
  2. Ben de sendenimm, animasyon izlemeye bayılırım.. ilk okul öğretmenim bana doğum günümde bu kitabı hediye etmiştir ve hala saklarım.. o yüzden mutlaka izleyeceğim çok teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben kitabını okumadım, ama gördüm satın alacağım :)

      Sil
  3. Ben her zaman Japonlar anime, çizgi film yapsın ama dizi ve film sektörüne girmesin demişimdir. Hayao Miyazaki'nin animasyonların altında da aslında dram yatan hikayeler vardır ve çoğu kimse bilmez. Bu çizgi film dramdı ve Clara'ya çok üzülüyordum bende, hatta ayağa kalktığında da ne kadar sevinmiştim. Ama böyle bir hikayesinin olduğunu bilmiyordum. Hep neden çıplak ayakla dolaşıyor derdim çünkü. Alp Dede'nin alkolik olduğunu bilmiyordum. Filmi de geçen gün kuzenimle gördük ama izlemek istemedi. Ben kesinlikle izleyeceğim. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de çizgi film yapsınlar ki, Miyazaki süper bir usta.Yürüyen şato ve Chiro bayılırım.
      Alp dedenin alkol sorunundan dolayı, bir kişiyi yanlışlıkla ölümüne yol açmış ve bu nedenle dağlara kaçıp insanlardan ve alkolden uzak durduğunu biliyorum bende... Mantıklı bir sebep hayata küsmesi için. Zaten Clara yürüyünce, büyük anneye içki ikram ediyor:) Likör:)

      Sil
    2. Üzerinden o kadar yıl geçmiş ki hiç hatırlamıyorum gerçekten. :) Ama Yürüyen Şato, Ruhların Kaçısı bende çok seviyorum bu yapımları. :)

      Sil
  4. Çocukken de gözlerim dolarak izlerdim, birkaç yıl önce çizgi filmin 40 bölümünü ard arda üç gün izlemiş ve genel olarak ağlamıştım.
    Bu çizgi filmde hayat var, duygu var, fedakarlık var.. Bizler, yani Heidi ile büyüyen çocuklar hala etkisinde kalabiliyorsak, gerçekten de bu bir başyapıt etkisidir. Filmi izleyeceğim elbette, sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İşte ben hep mutlu mesut izlemişim:) Garip..
      Dün ilk bölümünü izledim çizgi filminin, arada izlerim artık.. Filmden sonra merakla bekliyorum yorumunu..

      Sil
  5. Bende çok severdim ama aynen dediğin gibi dramatik kısmı hiç düşünmemişim. Heidi deyince çok mutlu ve etrafa pozitif elektrik veren bir kız hatırlıyorum. Filmi merak ettim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) izlemelisin o zaman.. Yorum için teşekkürler

      Sil
  6. Oytun'a bak bir zamanlar biz bunları izliyoruz diye göstermek için gitmek istemiştim...
    Onu götürme konusunda şimdi çok emin olamadım ama ben izlemek istiyorum hala...
    Heidi bekle ben geleceğim :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizim izlediğimiz çizgi film tadı yok. Ondan oytunda tepki şu olabilir. Bu kadar mutsuz filmler mi izliyordunuz:) Bence you tube gerçek izlediklerimizi izlettir şebo:) İzle ve yorumu yaz lütfen

      Sil
  7. Çocukken keyifle izlediğim çizgi filmi sinema filmi olarak izlemek karışık duygular yaşatacak sanırım. Çocukluk günlerim gelecek aklıma muhtemelen. Keyif almak için gidip hüzünlenecekmişim gibi geliyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Hüzünlenmekte güzel, beğeneceğinize eminim..

      Sil
  8. Nice post!!!
    Would you like to follow each other? let me know and I follow you back.
    Besos, desde España, Marcela♥

    YanıtlaSil
  9. Kaçırmadan izlerdik annemle küçükken hatırlıyorum:) Animasyonlara ben de bayılırım. Öyle başarılıları var ki nasıl izlenmez ki.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 😊 ne çok seveni var.
      Geç kalınmış bir bş yapıt oysa

      Sil
  10. Seninde dediğin gibi kocaman bir yaştayken hiç sorgulamadan izlemiştim bu çizgi filmi.Şimdi filmini de tüm kopukluklara rağmen ilgiyle izleyebilirim :)

    YanıtlaSil
  11. bir anda çocukluğumun tatlı bi kısmı duvara çarptı.
    kitabını okumadım.hakkındaki gerçekleri şimdi seni okuyunca öğrendim,tabi ki çok etkilendim.
    sevgiler

    YanıtlaSil